Pasūtīt 0 gab. (0.00 €)
Pievienoties savam kontam
Aizmirsāt paroli?
KĻŪT PAR KLIENTU
+37167344444 LV
Zvaniet mums

ZIŅAS

KĀ KRĀNA ŪDENS IETEKMĒ SADZĪVES TEHNIKU?

Sadzīves tehnikas ražotāji ne vienmēr sniedz skaidras norādes par to, kādu ūdeni izmantot, lai ierīces kalpotu pēc iespējas ilgāk. Tomēr tieši ūdens sastāvs ievērojami ietekmē dažādu sadzīvē ļoti svarīgu ierīču, tostarp tējkannu, kafijas aparātu, gludekļu, tvaika tīrītāju un gaisa mitrinātāju, darbību. Visbiežāk šo ierīču uzpildei tiek izmantots krāna ūdens no centralizētās ūdensapgādes sistēmas, kas nereti satur krietni paaugstinātu minerālvielu daudzumu.

Tieši ūdens cietība ir viens no galvenajiem faktoriem, kas var ietekmēt ierīču darbību, jo īpaši ilgtermiņā. Parasti par cietu uzskata tādu, kurā noteiktā apjomā ir izšķīduši kalcija un magnija sāļi – jo vairāk šo minerālu, jo ūdens ir cietāks, bet jo mazāk, jo ūdens ir mīkstāks.

Visām ierīcēm, kuru darbība balstās uz ūdens sildīšanu, šie sāļi rada risku. Uzkarsējot ūdeni, kalcija un magnija sāļi nosēžas uz sildelementiem un citām iekšējām daļām, pakāpeniski tās pārklājot ar kaļķakmens slāni, kas nelabvēlīgi ietekmē ierīces darbību.

Līdzīgu ietekmi var radīt arī paaugstināts dzelzs saturs ūdenī. Saskaroties ar gaisu, dzelzs oksidējas un veido nešķīstošu dzelzs oksīdu, kas uzkrājas ierīcē, tā potenciāli samazinot tās veiktspēju un atstājot sarkanbrūnus nosēdumus un traipus. Turklāt tie ir ne tikai vizuāli pamanāmi, piemēram, gludinot veļu, bet arī piešķir ūdenim nepatīkamu rūsas vai metālisku piegaršu. Šos nosēdumus ir grūti notīrīt, tāpēc ierīcēm ir nepieciešama biežāka apkope.

Gan kaļķakmens, gan dzelzs nogulsnes laika gaitā var:

  • samazināt ierīces darbības efektivitāti,
  • palielināt nepieciešamību pēc biežākas apkopes vai remonta,
  • palielināt elektroenerģijas patēriņu,
  • izraisīt priekšlaicīgus bojājumus, ja netiek veikta savlaicīga apkope.

Kā ciets ūdens ietekmē dažādu ierīču darbību?

Kāpēc tējkannā ar biezākiem kaļķakmens nosēdumiem ūdens uzkarst lēnāk? Tas notiek tāpēc, ka sildīšanas elements, pārklājoties ar kaļķakmeni, zaudē siltumvadītspēju, kā rezultātā ūdens sasniedz vārīšanās temperatūru lēnāk un patērē vairāk elektroenerģijas.

Tomēr šī problēma neaprobežojas tikai ar tējkannām. Ciets ūdens ietekmē arī citas ierīces, kas izmanto un silda ūdeni:

  • Kafijas automātos kaļķakmens un dzelzs nosēdumi apgrūtina sildīšanas elementa darbību, samazina spiedienu un pasliktina kafijas ekstrakciju, vienlaikus negatīvi ietekmējot arī dzēriena garšu.
  • Gludekļos un tvaika tīrītājos ciets ūdens aizsprosto tvaika atveres un traucē tvaika padevi. Ja ierīce netiek regulāri tīrīta, tā var atstāt baltus nosēdumus jeb traipus uz auduma.
  • Gaisa mitrinātājos nogulsnes pakāpeniski nosprosto filtrus, samazinot ierīces efektivitāti. Ultraskaņas modeļos cietajā ūdenī esošās minerālvielas var tikt izsmidzinātas kopā ar tvaiku, radot smalkus, baltus putekļus, kas nosēžas uz mēbelēm un citām virsmām.
  • Dekoratīvajos kamīnos, kas darbojas ar ūdens tvaiku, krāna ūdens sastāvs ilgtermiņā var negatīvi ietekmēt gan ierīces darbību, gan vizuālo izskatu. Kaļķakmens nosēdumi var nosprostot tvaika sprauslas un traucēt vienmērīgu tvaika padevi.

Kādu ūdeni izmantot?

Lai novērstu kaļķakmens un dzelzs nosēdumu veidošanos un pagarinātu sadzīves tehnikas kalpošanas laiku, ir būtiski veikt regulāru profilaktisko apkopi, ievērojot ražotāja norādījumus. Taču vēl svarīgāk ir jau sākotnēji izvairīties no cieta krāna ūdens lietošanas un izvēlēties mīkstu ūdeni.

Viens no biežāk izvēlētajiem risinājumiem krāna ūdens kvalitātes uzlabošanai mājsaimniecībās ir ūdens filtrēšana. Aktivētās ogles un kombinētie filtri spēj samazināt brīvā hlora daudzumu, nepatīkamas smakas un redzamus piemaisījumus, tādējādi uzlabojot ūdens garšu. Tomēr šādi filtri būtiski neietekmē ūdens cietību, jo tie gandrīz nesamazina izšķīdušā dzelzs saturu un neaiztur kalcija un magnija sāļus – galvenos kaļķakmens veidošanās cēloņus.

Tāpēc praktisks un ērts risinājums ir avota ūdens VENDEN “Mežavots” lietošana gan uzturā, gan sadzīves tehnikā, jo tas ir dabīgi mīksts, kā arī ir pieejams lielajās 11 vai 18,9 litru atkārtoti uzpildāmajās pudelēs, kas nodrošina pietiekamu daudzumu ilgākam laikam un ir ekonomiskāks risinājums ikdienas lietošanai mājās vai darbā.

Kopējo cietības līmeni iespējams uzzināt uz produkta etiķetes, kur tas norādīts mg-ekv/l vai mmol/l vienībās. Jo zemāka vērtība, jo ūdens ir mīkstāks. Avota ūdens VENDEN “Mežavots”, kas tiek iegūts no Mežuļu avota Gaujas Nacionālajā parkā, Valmieras novada Kocēnu pagastā, atbilst augstākās vērtības pazemes ūdeņiem un ir dabīgi mīksts – ar ļoti zemu cietības līmeni (0,8–2,0 mg-ekv/l) un dzelzs saturu zem 0,1 mg/l. Pirms izplūšanas virszemē ūdens filtrējas caur kvarca smilšu iegulām, tā dabīgi attīroties un iegūstot zemu minerālvielu saturu.

Tieši šo īpašību dēļ mūsu avota ūdens neizraisa kaļķakmens vai rūsas uzkrāšanos ierīcēs, pagarinot to kalpošanas laiku un nodrošinot efektīvāku darbību. Tajā pašā laikā tas lieliski ir piemērots ikdienas lietošanai uzturā visiem vecumiem bez ierobežojuma, jo tam ir optimāla minerāļu kombinācija un zems sāļu līmenis.

Tāpēc, ja vēlaties, lai ierīces kalpotu efektīvi un ilgi, bet ikdienā lietotais ūdens būtu kvalitatīvs, drošs un garšīgs, ir vērts pievērst uzmanību tam, kādu ūdeni izvēlaties!

Atpakaļ