Pasūtīt 0 gab. (0.00 €)
Pievienoties savam kontam
Aizmirsāt paroli?
KĻŪT PAR KLIENTU
Zvaniet mums

ZIŅAS

Kafijas pupiņu garšas pasaule

Kafijas kruzīte ar kafijas pupiņam

Kafijas tase no rīta ir nemainīgs rituāls, kas ļauj mums mierīgi un ērti noskaņoties darbam un uzsākt jaunas dienas ritmu. Bet dažreiz gribas nedaudz pamainīt mums tik ierasto garšu – pagatavojot maigāku vai stiprāku kafiju, pievienot neparastas notis vai, piemēram, padarīt dzērienu šokolādīgāku.

Kafija - viens no nedaudziem dzērieniem, kas ļauj izvēlēties individuālu garšas buķeti – tā, lai katru dienu iegūtu maksimālu baudu vai pat iegūtu vairākas dažādas receptes - atkarībā no garastāvokļa. Sākumā ir pietiekami apgūt tikai dažus tieši Jūsu kafijas veida meklēšanas noslēpumus.

Pasaulē ir vairāk nekā deviņdesmit dažādu veidu kafijas koku, kur katrs auglis satur noteiktu daudzumu kofeīna, bet tikai divām šī auga šķirnēm ir augļi, no kuriem varam iegūt kafijas pupiņas, lai pagatavotu mums tik ļoti iemīļoto dzērienu. Šīm šķirnēm augšanai un nobriešanai nepieciešami atšķirīgi apstākļi, taču parasti tās audzē daudzos pasaules reģionos. Mums ir pieejamas daudzas dažādas kafijas šķirnes no visiem galvenajiem kafijas reģioniem pasaulē - Dienvidamerikas, Centrālamerikas, Dienvidāzijas un Āfrikas.

Katras šķirnes garšas nianses nosaka ļoti daudz faktoru, no kuriem galvenie ir - reģiona klimatiskās īpatnības, augsnes minerālais sastāvs un ražas novākšanas un uzglabāšanas tehnoloģija. Katram kafijas pupiņu audzēšanas reģionam ir raksturīga noteikta kafijas garšas un aromāta buķete. Tāpēc pirmais solis savas ideālās kafijas meklējumos, ir izmēģināt šķirnes no dažādām valstīm un izvēlēties sev vispievilcīgāko reģionu kombināciju.

Lielāku atpazīstamību ir iemantojušas Dienvidamerikas kafijas ražotāju šķirnes no tādām valstīm kā Kolumbija un Bolīvija, Ekvadora un Peru, Brazīlija un Venecuēla. Dažas monošķirņes  ir pat iegājušas pasaules kafijas vēsturē. Šī reģiona kafijas garšā praktiski nav skābuma, garša ir mēreni maiga, un priekšplānā izvirzās šokolādes notis. Atsevišķa Dienvidamerikas kafijas garša var pat atgādināt piena šokolādes tāfelīti.

Centrālamerikas kafija ir atpazīstama ar rūgtu un izteiksmīgu garšu: tā ir mazāk salda, ar kakao pēcgaršu, visticamāk, un drīzāk var atgādināt tumšo šokolādi.

Āfrikas un Āzijas kafijas pupiņu garšu un aromātu lielā mērā nosaka tās valsts klimats, kurā tās aug. Āfrikas kafija ir tikpat eksotiska kā tās izcelsmes vieta: tā ir spilgta, stipra un salda, bieži ar augļu vai ziedu garšu. Savukārt, kafiju no Āzijas vairāk ietekmē vulkāniskās augsnes sastāvs, kurā tās aug, tāpēc šīs šķirnes ir stiprākas, mēreni rūgtas, ar nedaudz sausu pēcgaršu.

Šķirnes izvēle no konkrēta reģiona vai reģionu kombinācijas ir meklēšanas pirmais posms, kas ļaus Jums vienmēr dzērienā sajust tieši tās notis, kas sagādās vislielāko apmierinājumu. Tajā pašā laikā profesionāli baristas ņem vērā ne tikai kafijas pupiņu audzēšanas vietu, bet arī pupiņu grauzdēšanas pakāpi, veidu un pagatavošanas metodi, kā arī katru kafijas pagatavošanas procesa posmu - kafijas daudzumu, malumu, ūdens temperatūru un receptes nianses. Tas dod daudz iespēju eksperimentēt un iegūt visdažādākās šī dzēriena garšas un aromāta nianses.

Atpakaļ